Szkoła Muzyczna w Warszawie

Szkoła Muzyczna w Warszawie

Projekt nowej siedziby Szkoły Muzycznej łączy ze sobą stary neogotycki budynek dawnego Domu Sierot z 1901 r., który jest wpisany do rejestry zabytków  oraz nowy budynek z okrągłą salą koncertową na ponad 300 miejsc. Istniejący budynek składa się z 5 kondygnacji (w  tym 1 podziemna), ma pomieścić część administracyjną, większą część zaplecza, kuchnię oraz część ogólnozajęciową. Sale muzyczne takie jak: fortepianowe, organowe, klawesynowe czy kameralne, biblioteka, parking, zespół pomieszczeń dydaktycznych czy sala gimnastyczna oraz pozostałe pomieszczenia techniczne znajdą miejsce w nowym także 5-kondygnacyjnym budynku.

Obiekt ze względu na swą specyfikę będzie wyposażony w specjalistyczne ustroje akustyczne, ściany i sufity w większości będą wykończone panelami akustycznymi. Sala koncertowa posiadać będzie 307 miejsc oraz  70 miejsc na estradzie przeznaczonych dla muzyków, a  wyposażona zostanie w ustroje akustyczne wykonane z drewna klejonego jesionowego oraz w mechanikę sceny. Aby zapewnić odpowiednie odbicie dźwięku, sufit zaprojektowano na wysokości 14 m w postaci plafonu, który został szczegółowo przeanalizowany w celu zapewnienia równomiernej dystrybucji wczesnych odbić dla widowni. Wokół estrady zaprojektowano nadwieszenia tworzące kąt prosty ze ścianami, zapewniają one odpowiednie odbicia dźwięku bezpośredniego. Nadwieszenia znajdujące się w tylnej części sali mają za zadanie uniemożliwić powrót dźwięku odbitego od tej części sufitu w kierunku estrady. Część nadwieszeń w tylnej części zostanie pokryta materiałami pochłaniającymi dźwięk. Pomiędzy i ponad masywnymi ustrojami akustycznymi tzw. żaglami przewidziano odstępy, które umożliwiają połączenie kubatury sali koncertowej z przestrzenią wokół nich. Odstępy zapewniają dodatkową kubaturę umożliwiającą akustyczne dostrojenie sali.

Na poziomie +1 zaprojektowane zostało pomieszczenie reżyserki z oknem akustycznym, aby umożliwić wykorzystanie akustyczne tylnej ściany za estradą, zostanie ona wykonana w technice ażurowej. Za ścianką ażurową znajdą się rozwijane kurtyny akustyczne niewidoczne dla publiczności. W sali zaprojektowano stałe ustroje pochłaniające, w celu odpowiedniej pogłosowości, jak również odpowiedniej równowagi między wczesnymi odbiciami, a późnym wybrzmieniem dźwięku oraz zapobieganiu echu. Ustroje tego typu zaprojektowano we wnętrzu Sali koncertowej na dolnych płaszczyznach nadwieszeń oraz w przestrzeni otaczającej główne wnętrze Sali koncertowej (za żaglami).

W obiekcie poza dużą salą koncertową ujęto jeszcze 4 mniejsze pomieszczenia: salę kameralną organową (91 miejsc), kameralną duża (86 miejsc) i kameralną małą (63 miejsca) oraz salę dydaktyczną (36 miejsc). Warto dodać, że obiekt został zaprojektowany przez biuro KONIOR Studio, przy współpracy z wybitnymi akustykami z Nagata Acoustics z Japonii.

Kubatura: 46 523 m3
Powierzchnia: 12 942 m2
zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza zgodę na ich użycie.